Uitstelgedrag aanpakken? 5 tips tegen uitstelgedrag! - Rachelle Blok

Uitstelgedrag aanpakken? 5 tips tegen uitstelgedrag!

Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem dat ons vaak tegenhoudt om onze doelen te bereiken. Dit is helaas ook vaak het geval als je van plan bent om een online cursus te maken en te verkopen. De spanning en onzekerheid kunnen verlammend werken, waardoor je geneigd bent om taken steeds voor je uit te schuiven. Hierdoor komt je online training nooit van de grond.
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Uitstelgedrag kost niet alleen veel energie, het houdt je ook weg van de resultaten en de impact die je kunt maken. In deze blog deel ik 5 tips tegen uitstelgedrag om effectief aan de slag te gaan met het maken en verkopen van jouw online cursus.

  Tip 1: verkoop eerst en maak later je online training

  Een effectieve manier om uitstelgedrag aan te pakken is door eerst jouw cursus te verkopen voordat je deze volledig hebt gemaakt. Oftewel: start before you’re ready! Wanneer je al kopers hebt, creëer je een externe druk om te leveren. Dit werkt als een stok achter de deur. Je weet dat mensen op jouw cursus wachten en dit motiveert je om aan de slag te gaan.

  Als het idee om meteen te verkopen je te spannend lijkt, kun je beginnen met het maken van de eerste module en deze alvast aanbieden. Zo heb je iets tastbaars om mee te starten, zonder dat je vastloopt in perfectionisme.

  Tip 2: maak taken klein en concreet

  Een veelvoorkomende reden voor uitstelgedrag is dat de taken groot en ingewikkeld lijken. Dit kan overweldigend zijn. Door taken op te splitsen in kleine, concrete stappen, maak je het voor jezelf veel gemakkelijker om te beginnen. Schrijf bijvoorbeeld als taken op: “bedenk het onderwerp van de online cursus”, “bepaal de prijs”, en “brainstorm over de inhoud”.

  Deze taken zijn behapbaar en geven je een duidelijk startpunt. Een praktische aanpak hierbij is om jezelf slechts vijf minuten te geven om aan een taak te werken. Vaak merk je dat als je er eenmaal mee begint, je in de flow komt en veel langer doorwerkt. En dus niet uitstelt.

  Tip 3: houd het simpel

  Je hebt geen dure apparatuur of ingewikkelde tools nodig om een online cursus te maken. Je kan professionele videoapparatuur aanschaffen, maar ook met een eenvoudige camera en microfoon kom je al een heel eind. Je kunt zelfs je smartphone gebruiken om video’s op te nemen.

  Het belangrijkste is dat je begint met je online cursus maken en je niet laat afleiden door technische details. Live sessies via Zoom kunnen ook een geweldige manier zijn om jouw cursus te geven zonder vooraf veel voor te bereiden. Dit stelt je in staat om direct interactie te hebben met je deelnemers en meteen waarde te leveren.

  Tip 4: laat perfectionisme los

  Perfectionisme kan een grote boosdoener zijn als het gaat om uitstelgedrag. Besef dat de eerste versie van je online training nooit perfect zal zijn en dat dit ook niet hoeft. Je kunt je cursus altijd later verbeteren op basis van feedback en nieuwe inzichten.

  Zelf heb ik ook video’s die ik niet meer optimaal vind, maar ik accepteer dat dit onderdeel is van het proces. Door perfectionisme los te laten, geef je jezelf de ruimte om te groeien en te leren.

  Tip 5: gebruik ChatGPT als hulpmiddel

  ChatGPT kan een geweldige assistent zijn bij het maken van jouw online cursus. Gebruik het bijvoorbeeld voor inspiratie, het bedenken van namen voor je online training, het uitschrijven van cursusbeloftes en het opzetten van de structuur van je online cursus.

  Hoewel ChatGPT jou niet kan vervangen, biedt het wel een goede basis waar je verder op kunt bouwen. Zie het als een tool om tijd te besparen en je creatieve proces te ondersteunen.

  Wil je meer leren over hoe je ChatGPT kunt inzetten? Ik heb een geweldige ChatGPT masterclass ontwikkeld waarin ik alle ins en outs uitleg.

  Lees ook: hoe kun je ChatGPT inzetten voor je online cursus?

  Uitstelgedrag aanpakken kan ook jij!

  Uitstelgedrag aanpakken kan lastig zijn. Maar met de juiste strategieën kun je het overwinnen! Door eerst te verkopen, taken klein te maken, simpel te beginnen, perfectionisme los te laten en gebruik te maken van tools zoals ChatGPT, zet je stappen in de goede richting.

  Ik ben benieuwd welke van de 5 tips tegen uitstelgedrag jij gaat toepassen.

  Heb je nog vragen over uitstelgedrag aanpakken en/of over het maken en verkopen van een online cursus? Stuur me een berichtje, ik help je graag!

  Download gratis roadmap

  Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

  Ontdek hoe je in 5 stappen een online cursus maakt, zonder leeromgeving of technisch gedoe.
  Al meer dan 4000x gedownload.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis roadmap

  Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

  Rachelle Blok draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders