Een werkboek maken voor je online cursus, hoe doe je dat?
In een online cursus deel je kennis. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat er bij een online training komt kijken. Om je cursisten betrokken te houden en een goede leerervaring te bieden, is het ook belangrijk om aanvullende leermiddelen te gebruiken. Denk aan relevante en interessante video’s waar cursisten van leren, maar ook aan een werkboek. Maar waarom zijn werkboeken zo belangrijk? En hoe kun je ze maken? Ik vertel je er graag meer over!
Waarom werkboeken belangrijk zijn
Een werkboek maken (en video’s maken) zijn ontzettend handige manieren om je cursisten te ondersteunen tijdens het leren. Werkboeken geven structuur en helpen om meteen met de theorie aan de slag te gaan door oefeningen en opdrachten. Video’s maken het makkelijker om ingewikkelde onderwerpen uit te leggen doordat je dingen kunt laten zien en horen.
Deze combinatie van actief bezig zijn met een werkboek en het visuele van video’s zorgt ervoor dat de cursisten de leerstof beter oppikken én langer onthouden. Het maakt het leren afwisselend en leuker, waardoor ook de betrokkenheid verhoogt.
Met welke tool kan je een werkboek maken?
Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om een aantrekkelijk werkboek te maken. Canva is bijvoorbeeld ideaal voor het ontwerpen van professionele en aantrekkelijke werkboeken zonder dat je hier veel (technische) kennis voor nodig hebt. Voor meer geavanceerde ontwerpen kun je bijvoorbeeld Adobe InDesign gebruiken. Ook ideaal om te gebruiken om online werkboeken te maken en te delen, is Google Docs.
Een werkboek maken, hoe doe je dat?
Stap 1: stel duidelijke leerdoelen
Een werkboek begint bij een goede en duidelijke structuur. Begin bijvoorbeeld ieder hoofdstuk met het benoemen van de leerdoelen. Dit kan onder andere in de vorm van een lijstje zijn. Je geeft de cursist direct inzicht in wat ze aan het einde van het hoofdstuk of module moeten kunnen. Door de leerdoelen concreet te maken en te benoemen wordt het voor iedere cursist duidelijker wat ze gaan leren.
Stap 2: voeg oefeningen en opdrachten toe
Zorg ervoor dat er na elk theoretisch deel een oefening is waarmee de cursist de stof in de praktijk kan brengen. Dit kunnen vragen zijn zoals: “Leg in je eigen woorden uit wat X betekent,” of praktijkopdrachten zoals: “Maak een stappenplan om probleem Y op te lossen.” Reflectievragen zijn ook een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan: “Hoe zou je deze methode in je eigen werk kunnen toepassen?” Door variatie in de opdrachten toe te voegen – zoals multiple choice, korte open vragen of casestudies – houd je het werkboek interessant en uitdagend.
Vind je het lastig om opdrachten en oefeningen te bedenken? Ontdek hoe je ChatGPT kunt gebruiken voor je online leeromgeving en aanvullende leermiddelen of bekijk hier de ChatGPT masterclass.
Stap 3: zorg voor genoeg ruimte voor notities
Cursisten vinden het vaak handig om tijdens het volgen van de online cursus hun eigen aantekeningen te maken, vooral als ze terug willen kijken op wat ze geleerd hebben. Zorg er daarom voor dat je ruimte vrijmaakt in het werkboek voor persoonlijke notities.
Je kan tijdens het werkboek maken kiezen om lijnen toe te voegen waarop geschreven kan worden of zelfs een hele witruimte creëren waar cursisten aantekeningen kunnen maken. Je kan ook vragen stellen waardoor er nog meer wordt nagedacht. Zo kun je bijvoorbeeld vragen welke inzichten ze tijdens het volgen van dit hoofdstuk hebben gekregen.
Stap 4: voeg visuele elementen toe
Visuele elementen helpen om informatie begrijpelijker en aantrekkelijker te maken. Denk aan grafieken, tabellen of stappenplannen die samenvatten wat er in de tekst wordt uitgelegd. Stel je voor dat je een ingewikkeld proces uitlegt. Een simpel stroomdiagram kan helpen om de verschillende stappen te visualiseren.
Infographics kunnen bijvoorbeeld de voordelen van een bepaalde methode laten zien. Een tijdlijn kan nuttig zijn om historische of chronologische ontwikkelingen weer te geven. Afbeeldingen of symbolen kunnen weer worden gebruikt om aandachtspunten te markeren of om ingewikkelde concepten te vereenvoudigen. Natuurlijk maken visuele elementen een werkboek ook veel aantrekkelijker.
Aan de slag met een werkboek maken!
Een werkboek maken is zeker een goed idee als je je online cursus en de leerervaring van cursisten wilt verbeteren. De theorie kan hierdoor meteen worden toegepast en je biedt een interactieve en interessantere leerervaring. Cursisten begrijpen de stof beter en blijven betrokken. Met bovenstaande tips kun je aan de slag gaan om een werkboek te maken.
Heb je geen tijd of zin om alles zelf te maken? Geen zorgen, ik heb een werkboek template voor je gemaakt! Dit werkboek template bevat meer dan 80+ pagina’s die je helemaal naar jouw smaak kunt aanpassen. Ideaal als je snel aan de slag wilt met een professioneel uitziend werkboek. Schaf de template aan en jouw werkboek is binnen een mum van tijd klaar voor gebruik!
Heb je hier nog vragen over? Stuur mij gerust een berichtje. Ik help je graag!