fbpx

In 5 stappen van je offline aanbod een online cursus maken

Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Je geeft al een tijdje offline trainingen, workshops of coaching en denkt: zou dit ook online kunnen? Goed nieuws: ja, dat kan! En sterker nog, een online cursus kan je niet alleen meer klanten opleveren, maar ook zorgen voor meer vrijheid en schaalbaarheid in je bedrijf.

    Maar… Een online cursus is niet alleen een video-opname van je offline training. Online leren werkt heel anders. Mensen hebben een kortere aandachtspanne, moeten zelf discipline opbrengen en missen de directe interactie. Het is daarom erg belangrijk om je online cursus strategisch op te bouwen.

    Ben je benieuwd hoe je van je offline aanbod een online cursus kan maken? In deze blog leer je in 5 stappen hoe je succesvol je offline aanbod omzet naar een digitale leeromgeving.

    Stap 1: Bepaal de kern van je cursus

    Het grootste verschil tussen offline en online? Online leren vraagt om focus. Je kunt niet zomaar een volledige dagtraining online zetten en verwachten dat mensen alles kijken. Daarom is het belangrijk om de essentie van je online training te bepalen. Wat zijn de kernboodschappen die in je digitale leeromgeving naar voren moeten komen? Wat moet iemand écht weten?

    Ook belangrijk is om overbodige inhoud te schrappen. Ga je van offline naar online? Dan werkt een langdradige uitleg en zijsporen zeker niet. Bij een online cursus maken en verkopen moet direct helder zijn wat het leerdoel is. Wat wil je dat jouw cursisten aan het einde van de online training kunnen of weten?

    Een handige manier om erachter te komen wat de kern is, is jezelf afvragen: “Stel dat ik maar een uur de tijd heb om deze training te geven. Wat moet ik dan absoluut vertellen?” Op deze manier kun je de kern eruit filteren en dit gebruiken voor je digitale leeromgeving.

    Stap 2: Zorg voor een krachtige en compacte lesinhoud

    Korte video’s werken beter voor online cursussen, omdat de aandachtsspanne van cursisten online een stuk korter is dan bij een live training. Richt je daarom op video’s van vijf tot maximaal tien minuten per module en breng je boodschap direct en helder over.

    Begin met een kort overzicht, deel je kennis op een gestructureerde manier en sluit af met een samenvatting. Werk met een script om onnodige uitweidingen te vermijden en maak je uitleg visueel sterker met slides, schermopnames of illustraties.

    Twijfel je of je video to-the-point is? Laat iemand die je training nog niet kent een testversie bekijken. Begrijpt diegene meteen de kern? Dan zit je goed. Zo niet, maak het korter en scherper.

    Lees ook: video’s maken voor je online cursus

    Stap 3: Maak gebruik van verschillende werkvormen

    In een digitale leeromgeving vind je veel meer dan alleen video’s. Mensen leren het beste door actief met de leerstof aan de slag te gaan. Daarom is het belangrijk om ondersteunend materiaal toe te voegen. Dit helpt de theorie direct toe te passen.

    Denk bijvoorbeeld aan een werkboek maken voor je online cursus, een checklist, een quiz of reflectievragen. Kennis blijft beter hangen en met de opdrachten kunnen ze stap voor stap de stof in de praktijk brengen. Het leren wordt ook leuker.

    Zorg er wel voor dat je het eenvoudig en behapbaar houdt. Een werkboek toevoegen naast je online cursus, is heel goed. Maar deze moet geen honderd pagina’s zijn. Dit is eerder overweldigend dan dat het de cursisten in de actiemodus brengt.

    Lees ook: gebruik verschillende werkvormen voor je online training

    Stap 4: Kies het juiste platform voor je online cursus

    Als je je offline aanbod omzet naar een online cursus, dan moet je deze ook hosten op een platform. Maar welk platform past het beste bij jou? De keuze hangt af van wat jij precies wilt aanbieden. Populaire platforms voor je online training, zijn LearnDash, HuddleKennis.shop en Kajabi.

    LearnDash is ideaal als je een online cursus wilt aanbieden binnen je eigen WordPress-omgeving. Kies bijvoorbeeld voor Huddle als je naast je online training ook een community wilt aanbieden. Kennis.shop is weer heel laagdrempelig én Nederlandstalig, waardoor deze heel gemakkelijk te gebruiken is. Kajabi is een alles-in-één oplossing met e-mailmarketingopties en een mogelijkheid om een community op te bouwen.

    Lees ook: welk platform moet ik kiezen voor mijn digitale leeromgeving?

    Stap 5: Test en optimaliseer je online training

    Als je je offline aanbod omzet naar een online cursus, hoeft de eerste opzet echt niet perfect te zijn. Sterker nog: de allerbeste online trainingen ontstaan door continu te testen en bij te sturen.

    Start bijvoorbeeld met een pilotgroep en vraag om feedback. Wat werkt goed? Waar haken ze af? Zodra je een pilot hebt gedraaid weet je precies wat er nog aangepast moet worden voordat je je online leeromgeving officieel kunt lanceren.

    Het is ook belangrijk om de voortgang van cursisten te analyseren. Volgen ze de lessen allemaal? Stoppen ze halverwege? Wat valt op? Pak vervolgens je digitale leeromgeving aan op basis van de data en feedback. Wie weet moeten de video’s iets korter zijn, moet er een extra opdracht toegevoegd worden of zijn cursisten eerder toe aan een persoonlijk contactmoment.

    De veelgemaakte fouten

    Wat zijn de veelgemaakte fouten bij het omzetten van je offline aanbod naar een digitale leeromgeving? En hoe voorkom je deze? De veelgemaakte fouten, zijn:

    • Te lange video’s.
      Houd het kort en krachtig!
    • Te veel theorie, te weinig praktijk.
      Geef opdrachten en laat mensen actief leren.
    • Geen structuur.
      Werk met een duidelijke opbouw en logische volgorde.
    • Geen interactie.
      Zonder een community of feedback vanuit jou haken cursisten sneller af. Laat vaker van je horen in de community of plan wekelijks een contactmoment zoals een Q&A in.

    Lees ook: je online cursus opbouwen doe je zo

    Tijd om een online cursus te maken van je offline aanbod!

    Met het bovenstaande stappenplan en de gegeven tips kun jij eenvoudiger je offline aanbod omzetten naar een digitale leeromgeving. Het omzetten van een offline aanbod naar een online training vraagt om een andere manier van denken. Maar als je deze stappen volgt, leg je een stevige basis voor een succesvolle online training.

    Heb je nog vragen over het omzetten? Of wil je iets anders weten met betrekking tot een digitale leeromgeving maken en verkopen? Stuur gerust een berichtje, ik sta graag voor je klaar.

    Download gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Ontdek hoe je in 5 stappen een online cursus maakt, zonder leeromgeving of technisch gedoe.
    Al meer dan 4000x gedownload.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Rachelle Blok draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders