fbpx

Gebruik verschillende werkvormen voor je online cursus

Heb je een goed idee voor een online cursus en wil je dat deze niet alleen informatief is, maar de cursisten écht boeit, inspireert én motiveert? Dan is het verstandig om rekening te houden met de verschillende werkvormen.
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Verschillende werkvormen inzetten, dus niet alleen af en toe een video en wat teksten gebruiken, zorgt voor variatie in je online training. Door deze afwisseling kunnen cursisten veel langer hun aandacht vasthouden én creëer je een echte leerervaring.

    Benieuwd welke verschillende werkvormen je kunt inzetten? Je ontdekt het in deze blog!

    Waarom verschillende werkvormen gebruiken belangrijk is

    Iedereen leert anders. De een pikt alles op door te kijken, terwijl de ander pas écht iets snapt als hij of zij het zelf mag doen. In een online training heb je niet de luxe van fysieke interactie, dus je moet creatief zijn. Verschillende werkvormen zorgen voor die broodnodige afwisseling. Ze houden de aandacht vast, helpen om stof beter te onthouden en maken het hele proces een stuk leuker. Je creëert écht een omgeving waarin iedereen op zijn of haar eigen manier kan leren.

    Denk aan het verschil tussen een les waarin je alleen maar naar iemand kijkt die praat, en vervolgens aan een les waarin je ook opdrachten doet, vragen beantwoordt en samenwerkt met anderen. Die laatste klinkt toch veel aantrekkelijker?

    Werkvormen voorbeelden

    Als je aan een online cursus denkt, dan denk je al gauw aan teksten en video’s. Dit zijn natuurlijk hele belangrijke én brede werkvormen voor een online leeromgeving. Maar er zijn er echt nog veel meer! Voorbeelden van werkvormen zijn onder andere:

    • interactieve opdrachten;
    • live werkvormen;
    • samenwerkingswerkvormen;
    • gamificatie en spelelementen;
    • reflectie werkvormen;
    • praktijkgerichte werkvormen;
    • visuele werkvormen;
    • audio-gebaseerde werkvormen;
    • technische werkvormen.

    Natuurlijk is het onmogelijk om alle werkvormen op verschillende manieren weer naar voren te laten komen. Om je een idee te geven wat je kunt doen per werkvorm, geef ik je hieronder een aantal voorbeelden en voordelen.

    De kracht van video’s in je online cursus

    Video is een van de populairste (en krachtigste!) manieren om kennis over te dragen. Het voelt persoonlijker dan tekst en je kunt in een paar minuten veel meer uitleggen dan in een lap tekst. Een korte uitlegvideo, een demo of een interactieve video waarbij je tussendoor vragen stelt: het kan allemaal.

    Je hebt echt geen uitgebreide videoproductie nodig voor je online training. Een simpele en duidelijke video waarin je iets uitlegt is écht al genoeg. Zorg ervoor dat je video’s niet te lang zijn, want dan is de kans groot dat de aandacht van je cursisten verslapt. Een paar minuten per video is vaak ideaal.

    Je kunt ook verschillende soorten video’s in je online leeromgeving naar voren laten komen. Denk aan korte uitlegvideo’s, maar ook aan demo’s en tutorials, interviews, interactieve video’s en animatievideo’s.

    Lees ook: goede video’s maken voor je online cursus? Dit heb je nodig!

    Een online training kan niet zonder goede teksten

    Tekst is een stille kracht in je online cursus. Het geeft structuur, diepgang en zorgt ervoor dat je deelnemers echt begrijpen wat je wilt overbrengen. Een helder artikel of een praktisch stappenplan helpt bijvoorbeeld om complexe onderwerpen overzichtelijk te maken.

    E-books bieden verdieping voor wie meer wil weten. Blogs en case studies brengen de theorie tot leven met voorbeelden uit de praktijk. En door reflectievragen toe te voegen, laat je deelnemers actief nadenken over wat ze hebben geleerd. Door tekst slim in te zetten, creëer je een stevige basis voor je cursus én houd je alles overzichtelijk en toegankelijk.

    Lees ook: 7 tips om goede teksten te schrijven voor je online cursus

    Interactieve opdrachten

    Interactieve opdrachten maken je online cursus levendig en zorgen ervoor dat je deelnemers actief aan de slag gaan. Een werkboek met praktische oefeningen, invulvelden of checklists helpt om de theorie meteen toe te passen. Ik raad het altijd aan om een werkboek te maken en deze te laten gebruiken door cursisten.

    Een handige tip: koop het werkboek template en voor een paar euro geniet je van een template met maar liefst 80+ pagina’s die eenvoudig aan te passen zijn. Scheelt jou heel veel tijd (en frustratie ;)).

    Quizzen en toetsen zijn weer perfect voor een snelle kennischeck en geven direct feedback. Met polls en enquêtes kun je de interactie hooghouden én krijg je inzicht in wat je cursisten denken of nodig hebben. Zo weet jij direct of er iets aangepast moet worden aan jouw online training.

    Welke live werkvormen kun je gebruiken?

    Als je aan een online cursus denkt, dan denk je misschien niet zo snel aan live werkvormen. Maar geloof mij: het is echt goed om deze te gebruiken. Live werkvormen voorbeelden, zijn onder andere:

    • een webinar om het onderwerp live toe te lichten en in te spelen op vragen van deelnemers;
    • een live Q&A om dieper in te kunnen gaan op specifieke onderwerpen/uitdagingen;
    • live coaching (zowel individueel als in groepsverband) via Zoom of Teams;
    • een gastspreker die jouw online leeromgeving nóg interessanter en waardevoller kan maken.

    Laat je cursisten samenwerken!

    Samen is vaak veel leuker dan alleen! En ook kan je van anderen weer leren. Het is dus erg goed om ook samenwerkingswerkvormen in je online cursus te gebruiken. Zorg ervoor dat alle cursisten met elkaar kunnen discussiëren en communiceren via bijvoorbeeld een Facebookgroep, Slack of een ander forum. Het is ook erg leuk en leerzaam als ze elkaars werk kunnen beoordelen en samen kunnen werken aan een opdracht.

    Visuele en audio-gebaseerde werkvormen voorbeelden

    Ook van verschillende audio-gebaseerde en visuele werkvormen zijn er voorbeelden. Denk bij visuele werkvormen bijvoorbeeld aan infographics, mindmaps en illustraties en uitleg op een (virtueel) whiteboard. Wat je ook kan toevoegen aan je online leeromgeving, zijn audio-gebaseerde werkvormen zoals podcasts om te luisteren, audiolessen of zelfs meditaties of geleide visualisaties om te reflecteren en/of te ontspannen.

    Verschillende werkvormen helpen jouw cursisten te reflecteren

    Reflecteren is een heel belangrijk onderdeel van iedere online training. En dit kan heel goed door verschillende werkvormen in te zetten.

    Laat je cursisten aan de slag gaan met werkboeken vol reflectievragen, gebruik een korte quiz om inzicht te geven in hun voortgang of zet een poll in om snel te peilen hoe ze zich voelen over hun leerproces. Een mini-project biedt de kans om terug te blikken op hun aanpak, terwijl een live Q&A of webinar ruimte geeft voor gezamenlijke reflectie en verdieping.

    Een effectieve, dynamische én leerzame online cursus dankzij afwisseling

    Door de verschillende werkvormen en voorbeelden zoals video’s, teksten, opdrachten, live sessies en reflectiemomenten af te wisselen, creëer je een leerervaring die boeit én inspireert. Wees creatief, experimenteer en ontdek wat voor jouw doelgroep het beste werkt. Want uiteindelijk draait het erom dat je cursisten groeien, leren en gemotiveerd blijven.

    Wil je meer weten over een online cursus maken en de verschillende werkvormen (en voorbeelden daarvan) inzetten en afwisselen? Ik geef graag antwoord op je vragen. Stuur een berichtje en ik kom zo snel mogelijk bij je terug.

    Download gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Ontdek hoe je in 5 stappen een online cursus maakt, zonder leeromgeving of technisch gedoe.
    Al meer dan 4000x gedownload.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Rachelle Blok draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders