fbpx

7 tips om goede teksten te schrijven voor je online cursus

Copywriting is een heel belangrijk onderdeel van een goede online cursus maken. Wil je geen copywriter inschakelen en zelf goede teksten schrijven voor je online cursus? Zodat de teksten de doelgroep aanspreken én de kans op een verkoop vergroten? Ik geef je 7 tips waardoor jij zelf goede teksten kan schrijven voor je online cursus!
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    In dit blog leer je hoe je goede teksten kunt schrijven voor je online cursus. Om het overzichtelijk te houden, gebruik ik in deze blog een cursus over tijdmanagement telkens als voorbeeld.

    Welke soorten teksten moet je schrijven voor een online training?

    Als je een online cursus gaat maken en verkopen, komt daar van alles bij kijken. Een groot en belangrijk onderdeel van een online leerprogramma, is het schrijven van de teksten. Teksten die geschreven moeten worden, zijn onder andere inhoudelijke cursusmaterialen (inleidingen, lesuitleg, opdrachten, quizzen) en marketingteksten (advertenties, social media posts en een landingspagina). Om goede teksten te schrijven, geef ik hieronder 7 tips.

    Tip 1: houd je teksten eenvoudig en duidelijk

    Een hele goede eerste tip, is je teksten eenvoudig en duidelijk schrijven. Ingewikkelde woorden kunnen voor jou heel gemakkelijk en vanzelfsprekend zijn, maar voor jouw cursist misschien niet.

    In plaats van te schrijven: “Het implementeren van effectieve tijdmanagementstrategieën vereist een systematische benadering,” kun je bijvoorbeeld schrijven: “Om je tijd goed te beheren, moet je stap voor stap te werk gaan.”


    Tip 2: schrijf gestructureerd en consistent

    Als je teksten schrijft, dan is het belangrijk dat je een goede structuur aanhoudt. Zorg voor een logische opbouw met duidelijke koppen, subkoppen en korte alinea’s. Begin bijvoorbeeld met een duidelijke titel, zoals: “De basisprincipes van tijdmanagement.” Subkoppen kunnen zijn “Wat is tijdmanagement?”, “Waarom prioriteiten stellen belangrijk is” en “Hoe vermijd je tijdverspillers”.

    Ook is het belangrijk dat je consistent bent in je taalgebruik. Dit betekent dat je dezelfde tone-of-voice en schrijfstijl aanhoudt door de hele cursus heen. Als je bijvoorbeeld in het ene hoofdstuk je cursisten aanspreekt met “je,” zorg er dan voor dat je deze vorm in de hele cursus gebruikt. Vermijd het wisselen tussen formeel en informeel taalgebruik, zoals eerst “u” en later “je” gebruiken, dit kan verwarrend zijn en komt niet heel professioneel over.


    Tip 3: schrijf voor de lezer

    Het is goed om altijd de lezer in gedachten te houden als je je teksten voor de online cursus schrijft. Wat willen je cursisten leren en welke problemen willen ze oplossen?

    In plaats van te schrijven: “Tijdmanagement helpt je om je productiviteit te verhogen,” kun je schrijven: “Heb je moeite om je taken op tijd af te krijgen? In deze les leer je hoe je met eenvoudige technieken, zoals de Pomodoro-methode, je focus verbetert en meer gedaan krijgt.”

    Tip 4: gebruik actieve taal

    Ook een hele goede tip om goede copy te schrijven voor je online cursus, is in actieve vorm schrijven. Hier worden je teksten directer, energieker en overtuigender van.

    In plaats van te schrijven: “De taken moeten efficiënt worden beheerd,” schrijf je: “Beheer je taken efficiënt.” Dit maakt de boodschap direct en actiegericht.


    Tip 5: herhaal en vat samen

    Bij goede copy schrijven hoort ook herhalen en samenvatten. Regelmatig herhalen en samenvatten helpt je cursisten om de belangrijkste punten goed te onthouden. Door aan het einde van elke les de kernpunten nog door te nemen, maak je het leren makkelijker en zien ze meteen wat ze hebben opgepikt en hoe alles bij elkaar past.

    Zo kun je aan het einde van een les over prioriteiten stellen bijvoorbeeld schrijven: “Samenvattend: We hebben besproken hoe je met de Eisenhower-matrix je taken prioriteert. Onthoud: Focus eerst op urgente en belangrijke taken en plan minder dringende taken voor later.”


    Tip 6: maak de teksten visueel aantrekkelijk

    Als je één lap tekst hebt, is het soms lastig voor de lezer om er doorheen te komen. Zorg dus voor voldoende witregels, korte en krachtige alinea’s en voeg ook hier en daar afbeeldingen (zoals mockups) toe. Je kan met afbeeldingen ook ingewikkelde informatie vergemakkelijken.

    Bij het uitleggen van de Pomodoro-methode kun je bijvoorbeeld een afbeelding toevoegen die de stappen van de methode weergeeft: 25 minuten werken, 5 minuten pauze en na vier sessies een langere pauze. Dit maakt het visueel aantrekkelijker én makkelijker te begrijpen.


    Tip 7: vraag om feedback en verbeter

    Het is altijd goed om iemand anders naar je teksten te laten kijken. Dit kan een business coach of business buddy zijn, maar ook een vriend, familielid of kennis. Vraag waar diegene vastliep en of iets niet duidelijk genoeg was. Zodra je conceptteksten zijn gelezen door een ander kan je ze, indien nodig, aanpassen op basis van de gegeven feedback.

    Aan de slag met goede teksten schrijven!

    Met bovenstaande tips kan jij goede teksten schrijven voor je online cursus. Heb je hier toch wat moeite mee? Dan kan het heel handig én fijn zijn om ChatGPT in te schakelen.

    Wil je goede copy leren schrijven met ChatGPT?

    Bekijk dan eens de ChatGPT masterclass.

    Download gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Ontdek hoe je in 5 stappen een online cursus maakt, zonder leeromgeving of technisch gedoe.
    Al meer dan 4000x gedownload.

    1 reactie op “7 tips om goede teksten te schrijven voor je online cursus”

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Rachelle Blok draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders