fbpx

Waarom online cursus begeleiding zo belangrijk is

Een online cursus opzetten is één ding, maar je cursisten écht begeleiden? Dat kan voor sommigen nog knap lastig zijn! Goede (persoonlijke) begeleiding kan hét verschil maken tussen een cursus waar mensen afhaken en een cursus die ontzettend goed in de smaak valt.
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Goede begeleiding zorgt ervoor dat je deelnemers zich gezien voelen, vragen kunnen stellen en niet stranden in hun leerproces. Maar hoe pak je dat aan zonder dat je er zelf ontzettend veel tijd en energie aan kwijt bent? Ik geef je praktische tips om (persoonlijke) begeleiding aan te bieden bij je online cursus.

    Waarom online cursus begeleiding zo belangrijk is

    Online leren kan soms eenzaam voelen. Zonder de fysieke aanwezigheid van een docent of medecursisten is het eenvoudiger om vast te lopen of de motivatie te verliezen. Begeleiding geeft je deelnemers houvast en het vertrouwen dat ze op de goede weg zitten. Het helpt ze om door te zetten, zélfs als het even moeilijk wordt. Met goede begeleiding verhoog je dus niet alleen de motivatie, maar óók de slagingskans van je cursus. Meer mensen zijn tevreden, laten een review achter én de kans op nieuwe cursisten neemt weer toe.

    Lees ook: goede reviews verzamelen voor je online cursus

    5 verschillende manieren om (persoonlijke) begeleiding aan te bieden

    Je hoeft echt niet dag en nacht beschikbaar te zijn om goede begeleiding te bieden. Er zijn allerlei manieren om je cursisten te ondersteunen, afhankelijk van wat bij jou en je cursus past. Benieuwd op welke manieren de deelnemers van jouw online training kunt begeleiden? Ik geef hieronder 5 voorbeelden.

    1: individuele begeleiding

    Soms hebben deelnemers behoefte aan persoonlijke aandacht. Denk aan 1-op-1 sessies via Zoom of Teams, waarin je vragen bespreekt of feedback geeft op opdrachten. Dit kan een eenmalige afspraak zijn of vaste momenten tijdens de cursus. Het geeft je cursisten nét dat beetje extra vertrouwen en persoonlijke interactie. Je bouwt met individuele begeleiding eenvoudiger een connectie op.

    2: groepssessies en live Q&A’s

    Een wekelijkse live Q&A of een groepssessie is ideaal als je meerdere mensen tegelijk wilt begeleiden. Je behandelt vragen, bespreekt uitdagingen en laat cursisten van elkaar leren. Dit is efficiënt én zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Gewoon lekker via Zoom, Teams of een ander platform waar jij je prettig bij voelt.

    3: ondersteuning via een community

    Een besloten groep op Facebook, Slack of Discord kan wonderen doen. Hier kunnen cursisten vragen stellen, ervaringen delen en elkaar motiveren. Jij kunt af en toe inspringen met tips of een update, maar vaak helpen cursisten elkaar al. Het geeft je cursus een sociale dimensie en houdt de energie hoog. En het is erg fijn dat je zelf niet continu aanwezig hoeft te zijn.

    Lees ook: welk e-learning platform moet ik kiezen voor een online leeromgeving?

    4: automatische begeleiding

    Niet alles hoeft handmatig te gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan automatische e-mails die iedere deelnemer na elke module ontvangt met een samenvatting, tips of een peptalk. Ook geautomatiseerde feedback op quizzen of opdrachten helpt cursisten om snel te zien waar ze staan en wat ze kunnen verbeteren.

    5: peer-to-peer begeleiding

    Peer-to-peer begeleiding is misschien nog onbekend voor jou. Maar voor je cursisten deze vorm van begeleiding mogelijk maken is echt heel waardevol! Je cursisten kunnen dankzij peer-to-peer begeleiding elkaar namelijk ondersteunen tijdens het leerproces.

    Laat je cursisten bijvoorbeeld samenwerken en elkaar feedback geven. Dit kan via opdrachten, projectgroepen of een feedbackronde in de community. Het haalt de druk bij jou weg en zorgt voor extra betrokkenheid. Mensen leren vaak net zo veel van elkaar als van jou!

    Handige tools voor begeleiding

    Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te vinden. Er zijn genoeg tools die jou kunnen helpen om de (persoonlijke) begeleiding bij je online cursus soepel te laten verlopen.

    Gebruik bijvoorbeeld:

    • Zoom of Microsoft Teams voor live sessies en 1-op-1 gesprekken;
    • Slack of Discord voor community-gesprekken en snelle updates;
    • E-mailsoftware zoals MailTribe voor automatische check-ins en reminders;
    • LMS-platforms zoals Teachable of Thinkific waar vaak ingebouwde begeleidingsopties beschikbaar zijn zoals berichten en forums.

    Kies de tools die passen bij jouw manier van werken en die jouw cursisten gemakkelijk kunnen gebruiken.

    Efficiënt cursisten begeleiden zonder zelf oververmoeid te raken

    Natuurlijk wil je je cursisten goed begeleiden zonder zelf overspoeld te raken. Het is daarom goed om je eigen grenzen in de gaten te houden en je begeleiding goed te plannen. Werk bijvoorbeeld met vaste momenten; het is erg fijn om iedere week één of meerdere momenten in te plannen voor een 1-op-1 gesprek, een Q&A, een groepsgesprek of om te reageren op vragen in de community.

    Wat ook goed is om te doen, is duidelijke verwachtingen stellen. Laat aan je cursisten weten wanneer je precies beschikbaar bent voor vragen zodat ze ook alleen op dat moment bij je aankloppen. Voor de cursisten is het ook fijn om te weten dat jij er bijvoorbeeld iedere week voor ze bent. Dit wekt vertrouwen en zorgt voor een betere band.

    Een andere fijne tip, is: kies voor automatisering. Gebruik bijvoorbeeld MailTribe om geautomatiseerde mailtjes naar je cursisten te versturen. Ook kan je je community inzetten: laat de cursisten elkaar helpen en stimuleer vooral ook interactie.

    Lees ook: heb ik een e-mailmarketingsysteem nodig?

    Goede cursus begeleiding zorgt voor verbinding en vertrouwen

    Goede begeleiding draait niet alleen om het beantwoorden van vragen. Het gaat om verbinding en vertrouwen creëren én je cursisten het gevoel geven dat je er écht voor ze bent.

    Of dat nu via een persoonlijke e-mail, een live sessie of een actieve community is maakt niet uit. Goede cursus begeleiding zorgt er hoe dan ook voor dat je online training menselijker én waardevoller is.

    Kijk welke vorm(en) van begeleiding bij jou en je cursus past, experimenteer met verschillende vormen van begeleiding en ontdek hoe jij jouw deelnemers het beste kunt ondersteunen. Heb je hier nog vragen over? Je mag mij altijd een berichtje sturen; ik sta graag voor je klaar!

    Download gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Ontdek hoe je in 5 stappen een online cursus maakt, zonder leeromgeving of technisch gedoe.
    Al meer dan 4000x gedownload.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Rachelle Blok draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders