fbpx

Goede video’s maken voor je online cursus? Dit heb je nodig!

Ga je een online cursus maken en verkopen? Dan zijn cursusvideo’s een heel belangrijk onderdeel hiervan. Goede video’s zorgen ervoor dat de cursisten een betere leerervaring hebben, ze geven je online training een professionele uitstraling en ze zorgen ervoor dat cursisten hun aandacht beter kunnen vasthouden. Ook begrijpen cursisten de lesstof beter als er duidelijke, kwalitatieve video’s in de online training verwerkt zijn.
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Hoge kwaliteit video’s zijn technisch gezien betrouwbaarder. Video’s met goede belichting, scherp beeld en helder geluid hebben minder kans op technische problemen zoals onscherpte, ruis of een slechte geluidskwaliteit. Daarnaast kunnen hoogwaardige cursusvideo’s je een concurrentievoordeel geven.

    Maar wat heb je eigenlijk nodig om een kwalitatieve video te maken voor je online training? Welke apparatuur is goed om aan te schaffen zodat jouw online cursus opnemen niet alleen prettiger verloopt, maar ook zodat het lesmateriaal kwalitatief is? In deze blog vertel ik meer over wat je nodig hebt om goede video’s te maken voor je online training.

    Wat heb je nodig?

    Om goede video’s voor je online training op te nemen, heb je apparatuur nodig.

    Hierbij moet je denken aan:

    • Een camera
    • Een microfoon
    • Verlichting
    • Een statief
    • Een achtergrond
    • Videobewerking software
    • Handige extra’s

    Ik vertel je graag welke videoapparatuur prettig is voor het opnemen en bewerken van je video’s. Lees je mee?

    Een goede camera zorgt voor goede video’s

    Een online cursus opnemen begint bij een goede camera. Waarom dit zo belangrijk is, is omdat goede en kwalitatieve cursusvideo’s jouw online training aantrekkelijker en professioneler maken. Zijn je video’s donker of wazig? Dan is dit niet fijn voor jouw cursisten. Een goede camera zorgt ervoor dat cursisten de inhoud goed zien, beter begrijpen en daardoor een prettige leerervaring hebben.

    Een goede videocamera moet voldoen aan criteria. Zo moet hij beschikken over een hoge resolutie (minimaal 1080p, het liefst zelfs 4K), goede prestaties bij weinig licht, een hoge lenskwaliteit en een goede beeldstabilisatie. Voldoet de videocamera hieraan? Dan weet je dat er scherpe, gedetailleerde, heldere én ruisvrije beelden ontstaan. Gebruik het liefst een DSLR of mirrorless camera voor de beste beeldkwaliteit.

    Heb je een kleiner budget en dus iets minder te besteden? Dan kan je tegenwoordig met een van de nieuwste smartphones of een hoogwaardige webcam ook filmpjes opnemen in hoge kwaliteit.

    Welke microfoon gebruiken bij video’s opnemen?

    Goed geluid is misschien nog wel belangrijker dan goed beeld. Als je niet goed te verstaan bent, haken mensen snel af. Een lavalier microfoon (dasspeldmicrofoon), zoals de Rode SmartLav+, is handig omdat je hem aan je kleding kan vastmaken.

    Een shotgun microfoon is ook een goede optie. Als je direct op je computer opneemt, is een USB-microfoon, zoals de Blue Yeti of Blue Snowball, een goede keuze. Zet de microfoon zo dicht mogelijk bij je mond en test het geluid van tevoren.

    Verlichting voor je online cursus video’s

    Ook goede verlichting is belangrijk voor video’s voor een online cursus opnemen. De juiste verlichting zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent, dat je beeldmateriaal er professioneel uitziet en dat er geen vervelende schaduwen zichtbaar zijn.

    Wil je videoapparatuur aanschaffen voor het maken van een online training, waaronder ook goede verlichting? Dan zijn er verschillende soorten verlichting om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan softboxen, ring lights, LED-panelen, daglichtlampen en paraplu softboxen.

    Een softbox of paraplu softbox geeft een zacht en gelijkmatig licht. Deze verlichting is perfect voor bijvoorbeeld algemene opnames en interviews vanaf een afstandje.

    Een ringlamp is weer ideaal voor close-up opnames, omdat ze gelijkmatig belichten en schaduwen minimaliseren. Een LED-paneel is weer heel flexibel omdat je de intensiteit en kleurtemperatuur gemakkelijk kan aanpassen en een daglichtlamp zorgt voor het meest natuurlijke licht.

    Naast deze verschillen, zit er natuurlijk ook verschil in de kosten. Softboxen en ringlampen zijn over het algemeen heel goed betaalbaar. Professionelere verlichting zoals LED-panelen kunnen kostbaarder, waardoor ze niet voor ieder budget zijn weggelegd.

    Een statief gebruiken

    Als je videoapparatuur gaat aanschaffen om goede video’s voor een online training te maken, dan is het ook goed om na te denken over een statief. Een statief gebruiken is verstandig, omdat het ervoor zorgt dat je camera stabiel blijft en er vloeiende, professionele opnames kunnen worden gemaakt zonder trillingen. Ook kan je dankzij een statief consistente opnames maken vanuit dezelfde hoek en uiteraard handsfree opnemen. De kwaliteit van je video’s voor je online training verbetert aanzienlijk! Maar wat voor een statief heb je nodig om goede video’s op te nemen?

    Er zijn verschillende soorten statieven. Populaire soorten zijn een standaard statief, oftewel een driepootstatief en een tafelstatief.

    Kies je voor online cursus video’s opnemen met een DSLR- of mirrorless camera? Dan is een standaard statief zoals een Manfrotto Compact Acton Tripod ideaal.

    Neem je je video’s op met je smartphone of een webcam? Dan kan je beter een tafelstatief gebruiken. Deze zijn compact, flexibel en gemakkelijk te verplaatsen, waardoor je eenvoudiger kan opnemen.

    Een achtergrond doet wonderen!

    Het is erg prettig als je video’s zo rustig mogelijk zijn. Zodat de focus op jou en het lesmateriaal ligt. Kijken naar een video met een rommelige achtergrond is voor cursisten natuurlijk allesbehalve fijn. Een rustige achtergrond doet dan ook echt wonderen.

    Kies ervoor om je online training video’s op te nemen met een effen muur op de achtergrond of plaats een verrijdbaar scherm achter je. Wil je effecten kunnen toevoegen of je achtergrond eenvoudig kunnen aanpassen tijdens het nabewerken? Dan kan je ook een green screen overwegen.

    Videobewerking software

    Het nabewerken van je video’s is minstens zo belangrijk als het opnemen ervan. Je kan zelf goede bewerkingssoftware gebruiken zoals Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro of Davinci Resolve. Een andere simpele tool is Screenpal.

    Om je audio te bewerken kan je denken aan programma’s zoals Audacity en Adobe Audition. Houd er wel rekening mee dat je een snelle en krachtige laptop of computer nodig hebt om deze programma’s goed te gebruiken.

    Wil je geen programma’s aanschaffen, begrijp je het niet zo goed of is je computer niet geschikt? Dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om je video’s te laten bewerken door een ander. Lever alle ruwe bestanden aan en je hoeft er zelf niet meer naar om te kijken. Ideaal!

    Handige extra’s voor je online cursus video’s

    We hebben al veel videoapparatuur behandeld. Er zijn echter ook nog andere handige extra’s die je kan gebruiken om écht goede video’s voor je online training te maken. Een online training maken en verkopen?

    Dan kan je ook overwegen om onderstaande videoapparatuur/handige extra’s aan te schaffen:

    Extra lenzen
    Gebruik een groothoeklens voor brede shots en een portretlens voor close-ups om specifieke details scherp in beeld te brengen.

    Teleprompter
    Met een teleprompter kun je je tekst voorlezen zonder naar beneden te kijken. Dit maakt je presentatie vloeiender en professioneler. Apps zoals PromptSmart Pro zijn hiervoor ideaal.

    Gimbal of stabilizer
    Een gimbal of stabilizer zorgt voor vloeiende en stabiele opnames, vooral als je beweegt tijdens het filmen.

    Green screen
    Met een green screen kun je speciale effecten en verschillende achtergronden toevoegen, wat je video’s interessanter maakt.

    Externe monitor
    Een externe monitor geeft een duidelijker beeld van je opnames in realtime, waardoor je de compositie en scherpstelling beter kan aanpassen.

    Reserveaccu’s en geheugenkaarten
    Extra accu’s en geheugenkaarten zijn handig om te voorkomen dat je zonder stroom of opslagruimte komt te zitten tijdens opnames.


    Aan de slag met video’s opnemen en een online training maken!

    Je weet je nu wat je zoal nodig hebt om goede video’s voor je online cursus te maken. Wil je zelf geen videoapparatuur aanschaffen? Dan kan je overwegen om video’s te laten maken.

    Vind je het toch nog lastig waarover je een online cursus moet maken? Lees dan eens de blog: hoe vind je een onderwerp voor je online cursus?

    Een online cursus maken en verkopen kan veel tijd kosten, vooral als je hier nog geen kaas van hebt gegeten. Goed nieuws: je kunt ook kiezen voor de snelle route. Wil jij stap voor stap een online cursus maken en verkopen? Om vervolgens te genieten van een passief inkomen, remote werken en van alle andere voordelen van een online cursus?

    Heb je vragen? Stuur een berichtje en ik sta graag voor je klaar!

    Download gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Ontdek hoe je in 5 stappen een online cursus maakt, zonder leeromgeving of technisch gedoe.
    Al meer dan 4000x gedownload.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis roadmap

    Maak in 5 stappen een winstgevende online cursus, zonder technisch gedoe

    Rachelle Blok draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders